Idioma

Observatori de la vulnerabilitat del Síndic de Greuges

Valoración del Usuario:  / 0
MaloBueno 

Conclusions de la Comissió de Treball sobre l’exercici de la tutela   en persones majors d’edat 

El dia 30 de novembre s'ha reunit la Comissió de treball sobre l'Exercici de la Tutela de Persones Majors d'Edat per l'Administració Autonòmica Valenciana en la qual hem participat i que forma part de l'Observatori de la Vulnerabilitat del Síndic de Greuges. 

Aquesta comissió de treball funciona des del mes de juliol d'aquest any i aborda la possible vulneració dels drets reconeguts en la Convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat (13/12/2006). Les persones que es troben en situació de tutela de l'Administració per motiu de la seua diversitat funcional mental, poden veure danyats els seus drets quant a la seua voluntat i preferències en diferents àmbits referits a la presa de decisions, per causa de la limitació dels medis amb que compta la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. 

Una de les conclusions d'aquesta Comissió ha estat que: cal adequar la regulació del procés de tutela a la determinació de la capacitat de les persones i  abandonar el model  mèdic  rehabilitador que  comporta una limitació excessiva de la capacitat d'obrar; hem d’evitar substituir la capacitat en la presa de decisions i avançar cap a un model social de la diversitat funcional. 

D'altra banda, s'han de respectar els drets, la voluntat i les preferències de les persones i adoptar les mesures adequades en el termini més curt possible i subjectes al control periòdic de l'autoritat competent. El fet d’allargar excessivament els  terminis  de  resolució ens  porta  a  la indefensió de les persones que poden veure danyat el seu patrimoni i l'excessiva càrrega de les famílies per falta de suports institucionals. 

Així mateix és necessari optar per eines que formen part d'un sistema de suports per a actes o negocis concrets, optant per les curateles en lloc de les incapacitats totals que restringeixen al màxim l'autonomia personal de les persones amb diversitat funcional mental.

 ENLACES DE INTERÉS Risa  

FORMACIÓN PARA AFILIADOS/AS

 CANAL YOUTUBE

 

 SIGUENOS EN FACEBOOK

  

 ÚLTIMOS TWEETS

 

 

 

   

  

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 

SEGUEIX-NOS EN FACEBOOK

 


ÚLTIMS TWEETS

       

         

IR ARRIBA