Idioma

"Un pessic de valencià". PELADILLA ALCOIANA

Valoración del Usuario:  / 0
MaloBueno 

En un article d’opinió vaig llegir que l’autor confonia peladilla amb peladella. La frase, irònica, era, aproximadament, “Quina peladella els ha caigut”, referint-se a l’entrada en un partit d’un polític d’eixos que, parafrasejant a Groucho Marx, “tenia uns principis, però que si interessava en tenia d’altres”. 

Peladella, en esta llengua, significa ‘alopècia, absència total o parcial dels cabells o del pèl; o de plomes o llana en animals’. Com que és impossible que un nou afiliat a un partit provoque la calvície dels antics, era senzill concloure que es referia a allò que tots coneixem com a peladilla, és a dir, el ‘confit de forma ovalada, d’un tamany més gros que un fesol, que té ametla per dins i, per fora, una capa llisa i blanca’. És, com tots sabem, un dolç molt típic d’Alcoi i és habitual sentir l’expressió peladilla alcoiana. I també com a afalac o floreta: “Este xiquet és una peladilla”, “Joana és una peladilla!”

 

El terme l’inclou el DOPV de l’AVL, el DG de Ferrer Pastor i el DCVB, però no altres, a pesar de ser una veu ben integrada en la parla valenciana, independentment del seu origen, que descriu amb precisió eixa llepolia, sense donar lloc a confusió respecte a altres dolços. El seu “pedigrí” el certifica, a més dels sentits figurats descrits, la presència en cançons populars com ara “La mare que tinga filles, que les sàpia guardar, que són com les peladilles, que són bones de menjar”; i també en el llenguatge agrari (tota una prova de “noblesa” idiomàtica) i el culinari, perquè tenim els fesols de la peladilla. 

L’articulista degué pensar que no parava bé la forma peladilla en un “registre formal” i, des d’una visió elitista i artificiosa de la “formalitat”, i cap comprovació, amollà una peladella, sense adonar-se que fugint del foc queia en les brases. Si volem comprar peladilles, encara que siga amb tota la formalitat del món, demanem, directament, peladilles. Si no, a saber quins confits ens posaran. 

 ENLACES DE INTERÉS Risa

 

 

Agenda Teléfonos FeSP-UGT PV
Descarga nuestra APP

 Formación para Afliadas/os

 

 

 

  

  

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 SIGUENOS EN FACEBOOK

  

 ÚLTIMOS TWEETS

 

 

 

   

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 

SEGUEIX-NOS EN FACEBOOK

 


ÚLTIMS TWEETS

       

         

IR ARRIBA