Idioma

"Un pessic de valencià". MANAR CARABASSES

Valoración del Usuario:  / 0
MaloBueno 

El patró lingüístic de les sèries en valencià que emetia Canal 9, encara que pecava d’una certa indefinició, hi era bastant acceptable (oblidem ara l’empobriment fonètic, molt patent), entre altres coses, perquè era creïble i assumible, en conjunt, per a la societat valenciana, sense massa academicismes estranys a la parla real. 

Però posats a fer les coses mitjanament bé, no entenc per què no les feien bé del tot i no es posaven els mitjans per a impedir el muntó d’interferències castellanes que en tots els capítols, de totes les sèries, enterbolixen el que podria ser un estàndard valencià de qualitat en tots els sentits. Tot això a pesar dels excel·lents professionals de la correcció lingüística que tenia RTVV. 

Entre moltes altres interferències innecessàries, en l’exitosa sèrie L’Alqueria Blanca, en dos capítols seguits, s’ha sentit que “Fina m’ha donat carabasses” i “Si Fina ha donat carabasses a Cento…”. Mai de la vida les valencianes han donat “carabasses” quan han rebutjat un xicon (per a festejar o per a ballar). En donen una i en sobra. Així s’ha dit sempre i així ho constaten els diccionaris i infinitat de textos escrits, com ara el llibre Les nostres paraules del veí d’esta pàgina Eugeni S. Reig, que entre altres exemples de carabassa, com a present simbòlic del rebuig d’una dona a un home, cita la coneguda “Ja ve Cento de ca la nóvia, ja ve Cento malhumorat. Ja ve Cento ballant la trompa, carabassa li han donat”. 

Més destrossa lingüística, encara, va representar, en la triomfadora sèrie mencionada, que el capellà don Cipriano diguera que “Ja he manat la carta” o “Mana’l a pastar fang”, en comptes d’“…enviat la carta” o “Envia’l a pastar fang”. Calc relleig, d’última fornada i d’autèntica subordinació lingüística, al qual s’ha referit el precitat lexicògraf en un article publicat en este mateix diari i en altres, en què criticava la permissivitat i deixadesa de Canal 9 davant les interferències, amb la precisió i la solidesa argumental que el caracteritzen.  

Tot hi esperem que a la nova RTVV s’ho miren i encerten.

 ENLACES DE INTERÉS Risa

 

 

Agenda Teléfonos FeSP-UGT PV
Descarga nuestra APP

 Formación para Afliadas/os

 

 

 

  

  

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 SIGUENOS EN FACEBOOK

  

 ÚLTIMOS TWEETS

 

 

 

   

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 

SEGUEIX-NOS EN FACEBOOK

 


ÚLTIMS TWEETS

       

         

IR ARRIBA