Idioma

"Un pessic de valencià". TAPONS I TAPS

Valoración del Usuario:  / 0
MaloBueno 

La professora d’un veí que assistix a un curset de nivell mitjà de valencià, preparatori per als exàmens de la JQCV, li ha tatxat, en una redacció, la paraula tapó. L’ha substituïda per tap i ell s’ha molestat. “Ja tenim el burro en l’herba”, pense en veu alta. Segons ella, en la llengua estàndard, en un registre formal (i el treball manat ho era) no s’han d’emprar formes col·loquials com tapó. 

Li explique que jo no li l’haguera ratllada perquè la forma utilitzada per ell és correcta, perquè sempre ho diem així i perquè la inclouen el DOPV de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i els diccionaris del SALT, a més del Diccionari general, de Ferrer Pastor, i el DCVB. A més, el mot tap, segons la nostra parla tradicional és una capa entre terrosa i rocosa que de vegades hi ha sota terra, terra de tap, denominada també marga i tapàs. 

Tapó, peçó i més de dos mil paraules i expressions genuïnes valencianes o habituals en la nostra parla, admeses per alguns dels diccionaris mencionats, són la mostra de la necessitat que fa uns quants anys hi havia de tindre un ens normatiu valencià i uns reculls lèxics de referència, també valencians, que arreplegaren les formes, les expressions i el lèxic genuïnament valencians, a més dels generals. El que ocorre és que el model lingüístic establit en els seixanta, juntament amb la falta de decisió i de convicció de l’autoritat politicoadministrativa nostra a difondre, fomentar i establir en la universitat i en l’ensenyament un estàndard valencià, ha fet que tot allò que no inclou el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans siga considerat per alguns sectors com a incorrecte, col·loquial o dialectal. Però amb paciència i persuasió supose que s’aconseguirà posar en total valor un model lingüístic valencià. 

 ENLACES DE INTERÉS Risa

 

 

Agenda Teléfonos FeSP-UGT PV
Descarga nuestra APP

 Formación para Afliadas/os

 

 

 

  

  

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 SIGUENOS EN FACEBOOK

  

 ÚLTIMOS TWEETS

 

 

 

   

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 

SEGUEIX-NOS EN FACEBOOK

 


ÚLTIMS TWEETS

       

         

IR ARRIBA