Idioma

"Un pessic de valencià". TENIM UNA ESQUENA

Valoración del Usuario:  / 0
MaloBueno 

El sacerdot don Horaci, en un capítol de la sèrie Senyor Retor, de quan hi havia Canal 9, explicava com es deia missa abans del Concili Vaticà II, i diu que “els capellans deien missa en llatí i d’esquenes” (als feligresos). Una altra interferència del castellà, perfectament evitable si Canal 9 haguera cuidat la llengua en els programes de producció pròpia. 

En les frases, modismes i locucions en què apareix l’esquena, en valencià, va en singular (perquè en tenim una, d’esquena): “els capellans deien missa d’esquena”, com en caure d’esquena, girar l’esquena, tirar-s’ho tot a l’esquena, etc. És com si algú ens saludara amb uns bons dies, en comptes de bon dia. Pensaríem que està aprenent valencià, però que encara està a mitjan aprenentatge. Fet dispensable en un principiant, però gens excusable en un diàleg formal d’un mitjà de comunicació. 

En castellà no deixarien passar una frase com “ese que vive en ese rascacielo tiene muchos dineros, pero no se entera de nada, está en los limbos”. Demanarien comptes a l’autor de la destrossa lingüística, llevat que el que parlara actuara d’incult, expressament, cosa impensable en un capellà. 

La nostra llengua té, en general, bastant precisió i lògica pel que fa al nombre gramatical i solem fer en singular allò que veiem com a únic o uniforme, i diem llevaneu, parafang, etc., i frases com ara “vés i toca’t el nas”, “ficar el nas”, perquè de nas sols en tenim un. O “pujar al cel” (“…a los cielos”, en castellà), que potser és ben gran, però que deu haver-n’hi només un, i podem estar “en dejú” (en castellà “en ayunas”); i moltes més que en castellà les diuen en plural. I no ens oblidem del malnom el Bigotes, que en valencià és més prompte Bigot (sense l’article), segurament, també, perquè només se’n sol tindre un. Sí que és ben genuí “…les espatles”, tal volta perquè en tenim dos, una a cada costat del coll. 

 ENLACES DE INTERÉS Risa

 

 

Agenda Teléfonos FeSP-UGT PV
Descarga nuestra APP

 Formación para Afliadas/os

 

 

 

  

  

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 SIGUENOS EN FACEBOOK

  

 ÚLTIMOS TWEETS

 

 

 

   

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 

SEGUEIX-NOS EN FACEBOOK

 


ÚLTIMS TWEETS

       

         

IR ARRIBA