Idioma

"Un pessic de valencià". CREUEM, PERÒ TRAVESSEM TAMBÉ

Valoración del Usuario:  / 0
MaloBueno 

Hi ha paraules i expressions genuïnes de la parla valenciana que van perdent ús, principalment per la interferència del castellà, però també per la substitució de formes d’altres variants que semblen calcs castellans. Com ara alguns significats dels verbs travessar i entravessar, que solen substituir-se, en l’escriptura, per creuar i encreuar. 

Ara, calcat del castellà o del valencià “de llibre”, es pot sentir i llegir “Vaig creuar el parc de nit”, “Creua el carrer pel pas zebra”. Millor així que no *crussar, però no cal abandonar la forma travessar i derivats: “Vaig travessar el parc de nit”, “Travessa el carrer pel pas zebra”. 

Dels derivats encreuar i encreuar-se, també se n’abusa, en detriment de travessar (o entravessar), com ara “Esta gossa és encreuada de mastí i llauradora”, en comptes de “... és entravessada (o ‘travessada’) de mastí i llauradora”. O “El carrers Major i Raval s’encreuen”, substituint “…es travessen”. I també encreuar (o creuar) els braços, en lloc del tradicional plegar els braços. D’altra banda, podem tindre entravessat algú, i no cal tindre’l *atragantat.

De la família de travessar tenim, també arraconada en l’escriptura, travessa,camí lateral més curt que el principalmentres que s’afavorix drecera, forma estranya a la parla majoritària valenciana. Els diccionaris inclouen també atall, però travessa, en eixe sentit, encara és viva en l’oralitat i no hi ha cap motiu per a no mantindre-la com a forma principal en l’estàndard valencià. Per exemple, “Anem per la travessa, que guanyarem temps”. O la locució Anar-se’n per les travesses,i no cal Anar-se’n per les rames ni per *peteneres. El diccionari SALT la inclou amb eixe sentit i esperem que l’AVL també la considere en el diccionari normatiu. No la recull el de l’Institut d’Estudis Catalans, però sí que apareix en el Diccionari català-valencià-balear.

 ENLACES DE INTERÉS Risa

 

 

Agenda Teléfonos FeSP-UGT PV
Descarga nuestra APP

 Formación para Afliadas/os

 

 

 

  

  

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 SIGUENOS EN FACEBOOK

  

 ÚLTIMOS TWEETS

 

 

 

   

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 

SEGUEIX-NOS EN FACEBOOK

 


ÚLTIMS TWEETS

       

         

IR ARRIBA