Idioma

"Un pessic de valencià". ELS ‘GAIS NO POSEN OUS’ I ‘OL TOL’ EN CANAL 9

Valoración del Usuario:  / 0
MaloBueno 

L’empobriment fonètic i la interferència lingüística poden causar situacions jocoses o inconvenients i, fins i tot, modificar el missatge, com fa un temps va ser el cas d’una coneguda presentadora de Canal 9, que digué en directe “…els gais no posen ous…”, amb les oo ben tancades. A l’amic que ho va sentir se li posaren les orelles com a pàmpols i els ulls com a plats, admirat de l’atreviment de la locutora. Perquè posar ous a una situació seria ‘prendre una decisió valenta o arriscada’, com també diríem vulgarment tindre collons, expressions associades a un llenguatge vulgar i impropi d’un mitjà de comunicació. 

Però no hi havia grolleria ni temeritat: la xica volia dir que els pollastres no ponen. Més destrossa lingüística, en tan poques paraules, impossible: en lloc de galls pronuncià gais i a allò que fan les gallines i no els pollastres, que és pondre, digué que “no posaven ous”; també sobraven els ous, perquè el verb pondre jaels du incorporats, i pondre’s ho fa el Sol. 

Si en aquell cas Canal 9 no haguera tingut tanta laxitud lingüística, eixos equívocs no s’hi produirien i la presentadora haguera dit que “els galls no ponen” o que “els pollastres no ponen”. 

L’escassa exigència lingüisticocultural de Canal 9 la demostrà també un reporter que va dir “…el grup valencià Ol Tol…”, amb dicció anglesa. No era un conjunt nou deprojecció cosmopolita, no. El jove locutor es referia a Al Tall. Però no va ser inconseqüent del tot; ¿com anava a pensar ell que en Canal 9 li passaren un text referit a un conjunt musical amb nom valencià? Eixes “extravagàncies” no solen ser habituals en la casa, i com que Al Tall li degué paréixer una locució estrangera, ho digué en anglés. 

Tot hi esperem que amb la nova televisió siga diferent. 

 ENLACES DE INTERÉS Risa

 

 

Agenda Teléfonos FeSP-UGT PV
Descarga nuestra APP

 Formación para Afliadas/os

 

 

 

  

  

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 SIGUENOS EN FACEBOOK

  

 ÚLTIMOS TWEETS

 

 

 

   

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 

SEGUEIX-NOS EN FACEBOOK

 


ÚLTIMS TWEETS

       

         

IR ARRIBA