Idioma

"Un pessic de valencià". APARAT I APARELL. APARELLAR I EMPARELLAR

Valoración del Usuario:  / 0
MaloBueno 

Un company de treball em pregunta què és més correcte, aparat o aparell. Li faig l’explicació pertinent i alhora pense: “Ja tinc tema per a una pròxima columneta”. Aparat és ‘allò que dóna pompositat a un acte o a una cerimònia’. També pot ser el ‘seguit de rellamps i trons que acompanyen una tronada’, “aparat elèctric”.

Alguns dirigents, principalment cabdills, emirs, tirans i altres d’espècie absolutista solen viatjar envoltats de molt d’aparat. Algunes bodes també se celebren amb molta aparatositat. Per exemple el casori de la filla d’Aznar, el de les Açores, es va celebrar amb molt d’aparat. Com vostés recordaran, un dels assistents, molt “qualificat” aleshores, era/és, per diferents raons, Francisco Correa, el que dóna nom a la Gürtel, personatge molt posat a muntar congressos, cerimònies i tota classe d’esdeveniments amb molta pompa i aparat.

Aparell és un terme amb molt més rendiment. Pot ser un sistema mecànic, un dispositiu, un artefacte, per exemple, una màquina de cosir, un televisor, una ràdio, un aparell ortopèdic, d’alarma, un avió, un cotxe, qualsevol màquina. També una part del cos, com l’aparell digestiu, circulatori, excretor, etc.

En el món agrari té el significat dels arreus que es posen a un animal de càrrega o per a muntar-lo a cavall. En eixe sentit és una faena molt coneguda per mi, des de ben menut, ja que m’encarregava sovint de posar l’aparell als animals de càrrega de la família. Un mul primer i una burreta després.

És també el ‘conjunt de persones o d’òrgans que constituïxen l'estructura o una part de l'estructura organitzativa d’un partit, d’una institució o d’un Govern, ‘L’aparell administratiu de l’Estat. L’aparell d’un partit’. Significa també ‘preparatius, aparellament’, ”S'encarrega de supervisar l’aparell per a la cerimònia”. És sinònim parcial de aparat, pel que fa a ‘ostentació de preparatius i de mitjans’, “Un gran aparell policial”, “Una celebració de gran aparell”.

Esta polisèmica paraula ens porta al seu verb relacionat, aparellar, que no s’ha confondre del tot amb emparellar, com a vegades els veiem confosos. El primer té els significats de ‘preparar les coses necessàries, disposar’, “Aparellar la sala per a la cerimònia”, “Aparellar la roba per a demà”,   “Aparellar el dinar”. També ‘posar l’aparell a una nau’. I, com feia jo de menut,   ‘posar l’aparell a un animal de càrrega’.

Per la seua banda, emparellar és ‘ajuntar (dos persones, animals o coses) de manera que formen parella’. Emparellem els calcetins per a no tindre’ls desemparellats: jo almenys ho intente, sense aconseguir-ho moltes vegades. Emparellem els animals per tal que seguisquen reproduint-se. En eixe cas, aparellar pot ser-hi equivalent. Nosaltres els humans també ens emparellem per a diverses funcions, com conviure, reproduir-nos, procurar-nos plaer (amb núpcies o sense), etc. També és ‘posar-se al mateix nivell que un altre, formant parella’. Per cert, el primer emparellament, per tant, la primera dona d’Adam no va ser la mediàtica Eva, sinó Lilit (o Lilitu/Lilith), que se’n va anar i es va emparellar amb un altre, Samael. I és que gràcies a Internet tot va sabent-se.

 ENLACES DE INTERÉS Risa

 

 

Agenda Teléfonos FeSP-UGT PV
Descarga nuestra APP

 Formación para Afliadas/os

 

 

 

  

  

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 SIGUENOS EN FACEBOOK

  

 ÚLTIMOS TWEETS

 

 

 

   

 

  

 

 

 CANAL YOUTUBE

 

 

SEGUEIX-NOS EN FACEBOOK

 


ÚLTIMS TWEETS

       

         

IR ARRIBA